30 juli 2009

Läget

Nu är jag tillbaka här på the Internetz igen. Jag tog ett litet blogguppehåll över semestern, mest för att jag inte fann någon tid att sitta vid datorn. Egentligen var jag tillbaka på hemmaplan redan i måndags kväll men det har varit så mycket att stå i och jag har varit så trött att blotta tanken på att formulera ett blogginlägg försatte mina hjärnceller i koma. Jag är fortfarande lika trött men vill verkligen försöka få ihop något. Så här är något.


Om: Ingen zzz

Anledningen till att jag är så hiiimla trött stavas F-Ö-R L-I-T-E S-Ö-M-N. Bästa och sötaste Theodore har under semestern sovit sämre och sämre. Det började lite smått redan innan vi åkte med att han blev otroligt svårsövd. Vi fick bära och vyssa och amma för att söva lille liten men när han väl sov var han rofylld.

Hemma hos mamma gick det ganska bra även om vi nötte ned hennes vardagsrumsgolv med vårt kvällstravande fram och tillbaka med en trött-skrikande pojke.

När vi kom hem till pappa fungerade sömnen och sövandet oväntat bra i två nätter men sedan blev lilla hjärtat förkylt och det gjorde såklart att det blev jobbigt att sova. Han blev nästan alltid ammad eller vagnad till sömns men det var ju så lätt och smidigt ute på landet när det var fint väder.

Nästa stopp var svärisarnas hus på landet och här blev det kaos med sömnen. Theodore var fortfarande krasslig och hängig och hans sömn hamnade lite i kläm när vi försökte bolla svärisar, allt som mannen hade att göra där, umgänge och en storebror. Han sov alldeles för lite på dagen och snurrade som en elvisp på natten. Vissa nätter ammade jag i princip rakt igenom. Jag sov väldigt lite.

När vi kom hem var det med en pojke som vi inte hade en aning om hur vi skulle natta utan tutte eller vagn, och det är ju inte särskilt bra i längden. Han vägrade att sövas i famnen eller sängen. Han sov dessutom väldigt dåligt när han väl somnat, lekte väderkvarn och vaknade flera gånger per natt och var ledsen.

Det är ju helt ohållbart så nu har vi tagit krafttag för att återföra natt-ro hos familjen Sharp. Vi försöker till exempel hålla bättre koll på hur pojken sover på dagarna och har tidigarelagt nattläggningen samt utvecklat en nattningsrutin. Vi började igår och även om själva nattningen gick lite fortare än jag trodde (runt en timme aktiv nattning) blev det inte mycket sömn. Pojken vaknade ofta och till slut var han så ledsen att det bara var amning och sömn bredvid mamma som återstod.

Vi står fast vid vår plan och hoppas att det gör att pojken (och vi) får sova bättre vad det lider. Jag håller er uppdaterade.


Om: Förkylningen

Ja, som jag skrev förut blev lilla minstingen förkyld under semestern. Det var jättesynd om lilla stackaren. Han var helt igentäppt med snor som rann och rann och rann. Det var jobbigt att äta och sova och ingenting var roligt.

Först trodde jag (naivt) att han blivit bättre efter någon dag eftersom han verkade piggare men ack så fel jag hade. Efter 3-4 dagar med feber, hosta och snor blev Theodore plötsligt ännu risigare. Han vaknade efter en eftermiddagslur och var alldeles lealös. Han hängde som en trasa på armen och orkade inte ens skrika. Då ringde jag sjukvårdsupplysningen och de rådde mig att åka till akuten eftersom han var så liten och hade haft feber så många dagar.

Sagt och gjort, vi packade ihop och åkte in till Huddinge sjukhus. Där blev han undersökt av en snäll Tant Doktorn som sa att det var ingen fara, lilleman var genomförkyld men det var ett virus som skulle gå över av sig självt.

Självklart kändes det lite dumt att sitta på akuten med en pojke som bara var förkyld men jag ångrar inte för en sekund att vi åkte. Tant Doktorn tyckte inte heller att det var onödigt, är man orolig ska man åka in. Bättre en gång för mycket än en gång för lite.

Nu har pojken repat sig och allt som återstår av den elaka förkylningen är en envis ögoninfektion som gör att lillen vaknar varje morgon med bara ett öppet öga. Det andra är helt ihopkladdat och han ser så ynklig ut!


Om: Mormorsrutorna

Det har inte varit mycket tid för virkning med en liten bebis och en sexåring men några rutor har jag fått ihop. Jag tror att jag har en 28-30 stycken nu. Tyvärr har jag inte fäst en enda tråd och ni kan själva räkna ut hur många trådar det blir på 30 mormorsrutor med 5 varv på varje. 10 trådar på varje ruta gånger 30 rutor är 300 trådar.

Kanske ska jag bara bränna upp dem istället.


Om: Stora killen

Ja och så har ju Theodore gått och fyllt fyra månader! Det firade vi med att ge honom hans första smakportion. Palsternacks- och potatispuré. Det mesta av den lilla teskeden hamnade utanför men nu i början handlar det ju mest om att leka och bekanta sig med nya smaker och konsistenser.

Lilla pojken håller på att bli stor.


Om: Att tappa hår

Min senaste kroppsliga besatthet handlar om att bli flintskallig. Ja, jag har börjat tappa sjukt myckt hår. Läskigt mycket. Stora tussar ramlar av varje dag. Det är en följd av graviditeten tydligen. Man tappar inget hår när man är gravid så istället tappar man enorma mängder efteråt istället. För tillfället har jag ungefär hälften av håret kvar, vi får väl se hur det ser ut om några veckor.


Nu måste jag mata en liten man innan kvällsrutinen. Jag återkommer med bilder från semestern. Kanske imorgon om jag hinner.

2 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Hade inte hört det där med håret. Verkar läskigt! Tumhållning för att du inte blir flintis.
och...
BRÄNN INTE rutorna!

TruckerElin sa...

Mm.., det där med håret är läskigt. Borsten blir full efter ett par drag bara.., hua. Jag har hört att det ramlar av när man slutar amma. Men man får glädja sig åt att man har himla fint hår när man är gravid för då ramlar ingenting av.

Det borde inte ramla av förrän barnet är typ tonåring...., då kan man demonstrera för barnet hur man sliter av sig håret i vild förtvivlan för att dom är så omöjliga. :-D