27 januari 2012

Magsjuka eller inte - jag vet vad jag tror, vad tror ni?

En mysig pojke i knäet och en mysig film på teven.
I tisdags hämtade jag vad fröknarna på Theos dagis sa var en magsjuk son. Han hade bajsat vattentunt. Inte mycket att bråka om, jag vet reglerna och tycker att de är bra. Hemma 48 timmar efter senaste kräkan eller diarrén. För allas bästa. Alltså var vi hemma onsdag och torsdag trots att Theodore var helt symptomfri hela tiden. Ingen lös mage och normal aptit. Och så fick han gå igen idag.

Döm om min förvåning när de ringer efter bara några timmar och ber oss hämta honom igen. Han har bajsat tre gånger, löst igen. Jaha. Inte mycket att göra, jag hämtade honom igen trots att jag behövde vilan desperat. Han kunde ju trots allt blivit sjuk på riktigt den här gången.

Nu har vi kommit hem efter att ha handlat lite på Konsum. Theodore har slukat en yoghurt, två hallongrottor och saft. Han säger att han inte har ont i magen och inget bajs i sikte ännu. Aptiten är det inget fel på men han ser lite trött ut i ögonen. Jag tror inte att han är magsjuk. Självklart tror jag inte att fröknarna hittar på att han haft diarré, men jag tror däremot att de är lite paranoida när det gäller magsjukor och ögoninfektioner. Jag har förståelse, det har jag, men det är också frustrerande att behöva vara hemma med friska barn.

Hur som helst. Jag tar tillfället i akt och fyller på myskontot. Vi ska inte laga mat i dag, det blir grillad kyckling. Innan jag hämtade Theo hann jag städa köket och plocka lite i vardagsrummet. Jag känner mig nöjd och tillfreds för tillfället och tänker njuta av det. Precis just nu sitter Theodore och leker fint med sin BRIO-järnväg och allt känns faktiskt ganska bra.

Glad fredag önskar mamma och lillpojke Sharp.

4 kommentarer:

Caroline sa...

Hej vännen!
Ja jag är ju en av de där magsjuke-poliserna eftersom Stella inte tål magsjuka. Om hon blir drabbad kan hennes mage och tarmar inte bli av med det själv utan vi måste läggas in och hon drabbas i flera veckor i rad...År 2010 hade hon en magsjuka i över 2 veckor. varvid vi låg inne minst en vecka. I isoleringsrum. På 4 kvm. Man fick inte ens gå ut o hämta en kopp kaffe själv. Och hon har stor risk att drabbas av blodförgiftning. (Virus växer till bakterier (eftersom hon ej tömmer sig själv) och bakterierna vandrar genom tarmväggen ut i blodbanan... går på några h...)

Det där med 48 timmar efter sista kräket stämmer inte, det är 48 timmar efter det att barnet blivit "friskt" vilket är alltså ätit normalt och gått på toa normalt. Om man tar 48 timmar efter cirka kräket smittar man fortf om det är calisiviruset, dvs "vinterkräksjukan".

Och sedan kan han ju vara magsjuk trots att han "bara" har diareer, han kan ha de bekterierna i sig men ändå må rätt ok. Det är det som är så lurigt med magsjuka, vissa virus drabbar en hårdare och vissa kommer man undan med kanske bara "en" diareé.

(Jag har gått i "skola" i detta på dsbus...).

Hur som helst, för DIG är det ju skitjobbigt att ha en till synes frisk unge hemma, och en som kanske tom är helt frisk. Och jag kan tänka mig att fröknarna tar "det säkra före det osäkra" men det hade jag bara varit glad över, om jag varit aktiv på er förskola.

På vår förskola har vi ännu hårdare regler pga Stella, om NÅGON i familjen är magsjuk år inte barnet gå alls...Dvs om syster kräks får inte barnet komma. Innan alla är friska. 48 h.

Och vi har inte haft magsjuka på snart 2 år på förskolan, *peppar peppar*

En stor kram till dig, skönt att han mår så bra ändå!! Och diaree får man ju ibland av vanliga "förkylningsvirus" tex Astro, eller Aldeno, som på Stella ger svår "magsjuka" men på många ger endast infektion i övre luftvägarna... Knepigt värre!

kram kram

Thepas sa...

Som sagt, jag förstår varför reglerna finns och jag följer de regler som är satta av förskolan. Vi har också syskonregeln (men nu har vi ju bara ett barn).

Det är en svår avvägning det där med att vi faktiskt vill utsätta våra barn för lite sjukdomar för att stärka dem - samtidigt som vi så klart måste skydda de barn som av en eller annan anledning inte klarar av infektioner och så vidare. Vi lämnar aldrig Theodore till dagis om han är sjuk eller hängig. För hans egen skull så klart men också alla andras - men om han bara har lite snuva eller hosta får han gå ändå. Annars skulle vi aldrig kunna jobba.

Den här gången tror jag att det är en förkylning på gång. Han blir oftast lite orolig i magen då.

Aspiga Celine sa...

Hmmm... Håll koll på honom. Notera när dedt är löst och håll koll på vad han äter. Han kan ju tex reagera på något. Jag tex är laktosintollerant, men klarar lite. Blir det för mycket får jag vattentunn diare. Min yngsta son har extremt känslig mage. Han är inte allergisk (genom något bevisbart test) däremot reagerar han olika på mat. Han få¨r diare när han äter mat han inte ätit innan, han kan få det tex om han äter köttfärssås hos farfar för han kryddar annorlunda och grabben äter det inte så ofta hos honom.

Thepas sa...

Absolut, vi har hållt ganska mycket koll på honom och hans mage sedan han var bebis eftersom han var lite lösare än sina kamrater. Dessutom är hans halvstorebror laktosintolerant även om det börjar växa bort nu. Vi kollade också med barnläkaren när han var liten men det är bara helt enkelt så att han har lite löst bajs. Dock brukar det inte vara vattentunt om han inte är förkyld, och magsjuk har han bara varit en eller två gånger.

Den här gången känns som en typisk förkylning.