19 januari 2009

Vecka 30 och besök hos bm

Imorse var jag och bebisen hos bm för att kolla läget igen. Allt såg bra ut men jag har inga siffror att bjuda på eftersom bm aldrig säger något. Är hon tyst är det inga anmärkningar. Jag glömmer alltid fråga om blodtryckssiffror och sf-mått.

Sent omsider fick jag i alla fall veta att min blodgrupp är 0- och att jag är Rh-negativ. Alltså kan jag bara ta emot 0-blod. Wellwell, hoppas blodbristen i Göteborg försvinner till april. Det där med Rh-positiv eller negativ var också lite nytt. Tydligen är 80% av alla människor positiva. Så här säger wikipedia:

"Vid graviditet fastställs blodgruppstillhörighet hos kvinnan för att utesluta antikroppsbildning, vilken kan skada nästkommande barn. Om kvinnan är Rh- och det första väntade barnet Rh+ så kan kvinnan i samband med förlossning (missfall eller abort) bilda antikroppar på rhesusfaktorn i barnets blod. Vid nästa graviditet angriper dessa antikroppar barnet om detta barn också är Rh+. Barnet drabbas då av hemolytisk anemi. För att förhindra denna antikroppsutveckling behandlas kvinnan redan i samband med förlossning (missfall eller abort) med läkemedel, som förhindrar antikroppsbildningen. Denna behandling är inte en helt säker garanti mot antikroppsbildning, varför dessa kvinnor rutinmässigt testas för detta under följande graviditeter."

Det blir säkert bra...

Annars fick jag fylla i lite papper till barnavårdscentralen (!). Vi ska få en sköterska tilldelad osv. Shit. Barnavårdscentralen. Då har man ju barn.

Ja, och så fick jag ur mig allt mitt gnäll som jag redan öst ur mig här. Bm tyckte inte att jag skulle behöva vara så trött och förvirrad så hon bokade in en läkartid (mitt i föräldrautbildningstiden imorgon) och jag ska eventuellt få gå ned lite i arbetstid. Det skulle vara himmelriket!

----------------------

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu (check!). Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten (check!).
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Barnet: Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.

2 kommentarer:

Anette sa...

Jag fick en sån där flashback när jag läste det här inlägget. Om sammandragningar. Hade mycket såna med M, sista månaden var för jäklig. Kunde inte gå i normalt tempo eller stressa för då fick jag sammandragningar direkt. Det var många tåg och bussar jag missade då, det var omöjligt att stressa liksom. Allt bara knöt i hop sig i magen ochjag var ofta tvungen att stanna tills det släppte.

Knit-Marie sa...

Blir du sjukskriven så minns min dotters fight med Fkassan. Hon fick i efterhand besked om att hon hade kunnat jobba halvtid och därför bara skulle få halv sjukpenning. I efterhand! Va f.. ska man göra åt det då. Hon stred och vann till slut, men se till att du får ett riktigt välskrivet sjukintyg!!!