14 november 2008

Vecka 21: bananen

Nu har 20 hela veckor gått och jag är inne i vecka 21 (20+0). 50% alltså. Grejen är att det inte händer så mycket spännande utvecklingsmässigt därinne. Alla organ är färdiga och bebisen koncentrerar sig på att växa och lägga på sig. Någonstans läste jag att den är typ lika lång som en banan eller hur det var. Jag blir lite större hela tiden och trappan upp till lägenheten blir längre för var dag. Enligt vad jag har läst ska livmodern ha växt upp ovanför naveln och det stämmer nog bra för naveldelen av magen (mittensektorn så att säga) har börjat puta ut alltmer. Jag tror att jag kommer att få en gigantisk mage.

Bebisen tycker för övrigt mest om att sparkas lång nere, vid blygdbenet.

Här kommer den sedvanliga standard-infon:

Du är på dag 141 av 280. (50,4%).
Du är i vecka 21.
Du har gått 20 fulla veckor och 0 fulla dagar (v20+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 2 apr 2009
Du har 139 dagar kvar till förlossning.

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern, det kan man avhjälpa genom att dricka mycket. På så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.
Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt. Unvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och miniralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran. De flest kvinnor börjar låta lite som ånglok när de går uppför trappor i det här stadiet. Måttlig andfåddhet är helt normalt eftersom den växande livmodern trycker uppåt.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Bebisen lägger på sig och har blivit en hal liten ål – fosterfettet, ett grågult talglager som också kallas vernix caseosa, har nu bildats och kommer att skydda bebisens hud från uppluckring av fostervattnet. Vissa bebisar är fortfarande täckta av fosterfett när de föds.

Den är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt (ca 23 mellan huvud och fot) och väger omkring 420g. Den kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.

Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. HjLänkärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel.

Ditt barns hjärtslag blir starkare och högre för var dag som går. ända fram tills för några veckor sedan behövde din barnmorska ett specialinstrument, en så kallad Doppler, för att kunna höra hjärtslagen. Nu är allt som behövs ett stetoskop.

Bebisen sover och är vaken i olika cykler redan nu. Ultraljud har visat att foster till och med har sin favoritställning när de sover. Ditt barn kanske lägger hakan mot bröstet, knäpper sina händer under hakan eller lutar huvudet bakåt.


Här är en sån där ful liten bild som visar hur bebisen ligger i magen. Den är lånad från gravid.se

1 kommentar:

Anonym sa...

haha "knäpper sina händer under hakan"! vilken liten filur! ;D