31 december 2008

Snabbuppdatering

Vi har firat jul. Det var mysigt att bara vara jag och mannen. Ingen stress och inget rännande.

Jag fick WoW och har spelat varje ledig stund (som inte har varit så många eftersom vi har både svärföräldrar och liten Edward här).

Jag är i slutet av vecka 27 och bebisen verkar ha det bra. Jag är trött och tung, har ont ungefär överallt med halsbränna från helvetet och börjar få svårt att andas av att magen trycker ihop lungorna. Dessutom gör det ont när jag bajsar. Men det gööör ingenting. Det är trots allt det mysigaste som finns att vara gravid. Jag struntar i uppdateringen för vecka 27 för det är inte så mycket spännande som sker, förutom att jag gått in i tredje trimestern. Sluttampen alltså. Shit. 

Status kan ni få...

Du är på dag 188 av 280. (67,1%).
Du är i vecka 27.
Du har gått 26 fulla veckor och fulla dagar (v26+5).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 2 apr 2009 
Du har 92 dagar kvar till förlossning.

24 december 2008

God jul allesammans!

Julgröten är kokad och äten.

NU ska det pysslas lite innan matlagningen drar igång.

22 december 2008

Jamen hallå!


Jag har ju glömt det allra viktigaste som jag skulle blogga om idag! Jag har fått en utmärkelse! Snälla söta Nata tycker att min blogg är läsvärd och ingen blir mer rörd och förvånad än jag. For all I know är det bara min mamma och en handfull kamrater som läser. Tusen tack!

Det finns ju regler för sånt här dock:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den. Check!
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån. Check!
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor. Check!
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden. Check!

Mina sju utvalda:
• Jenkas - Världens bästa kamrat. Ni får ingen länk för det här är en VIP-blogg ser ni!
Anette grubblar - Min mosters fina blogg. Idag har hon skrivit om duschspöken.
Gretas leverne - En till bästa kamrat. Inte lika hemlig av sig.
Malinkaa - Min brors sambo och mamman till mina brorsbarn.
Mary kan hon med - En till bästa kamrat och den bästa köksan jag känner.
Snatter och tjatter - Vi känner inte varadra men vi är vänner ändå.
Dear Martha - Vi känner inte varandra vi heller. Men i mina hemliga drömmar är jag som hon.

Och för mina home girls

Visst var det väl länge sedan jag bjöd på lagom äckliga graviditets-åkommor?

Jo, jag kan rapportera om att hemorrojderna är bättre och känns inte alls. Istället har brösten börjat läcka råmjölk. Jovisst, det är tydligen vanligt så här dags. De läcker bara på natten och vänster bröst är värst. Oftast märks det bara som en vit skorpa på bröstvårtan på morgonen men en natt under en kisspaus droppade en droppe ner rakt på låret. Jag trodde länge att taket läckte innan jag insåg att det var jag. Som läckte. Jaja, det sägs att det betyder att man inte kommer ha problem med amningen när bebisen väl kommit ut. Det är ju bra.

Myshelgen

Idag är det två dagar kvar till julafton och på kvällens schema står julmatshandling.

I lördags shoppade vi julgran och tillhörande pynt så att plånboken glödde. Det råkade kanske slinka ner lite bebiskläder också men det var bara för att Granit hade värsta bebisklädes-rean.

Förutom julgrejer beställde vi också vår utvalda barnvagn. Det blev alltså en brun BRIO Go med svart chassi (stavas det så?). Den ska levereras i mitten av mars.

På lördagskvällen kom en bekant över med sin mamma och tillhörande för att se på vår nya lägenhet. De var mäkta imponerade, flyttstöket till trots. *mallig*

På söndagen fick jag faktiskt lite stickning gjord och julklappsstickningarna börjar snart bli klara. Några ska blockas, någon behöver en knapp och några behöver både påbörjas och avslutas. Men det tar sig. Bilder kommer inte förrän efter jul såklart men snart kan jag kanske bjuda på en bild av ett par illröda juliga sockor som mannen fick igår.

Vi har nu för övrigt den grannaste granen världen någonsin skådat.

18 december 2008

Tjoho!

Nyss bestämdes att vi under helgen ska:

Köpa julgran med tillhörande pynt (min första egna julegran!), beställa barnvagn (min första egna barnevagn!), sätta upp lampan i vardagsrummet, få besök (som enbart kommer för att via upp vår fina lägenhet för sin mamma) och packa upp lådor.

Jag är alldeles flamsig av bara tanken på allt spännande!

Bra graviditetsform

Ja, det trodde jag aldrig någonsin, men jag är i ganska bra graviditetsform. Var hos barnmorskan imorse för att kolla läget, siffrorna kanske inte betyder så mycket för alla men de är bra.

  • Antal tappade kilon sedan inskrivningen: 5
  • Blodtryck: 130/70
  • Järnvärde: 122 (det var en ganska rejäl sänkning från mitt tidigare värde på över 140 så nu ska jag äta järntabletter varannan dag)
  • Blodsocker: 4,9
  • Barnets hjärtslag: taktfasta 145 slag/minut
  • Antal gånger barnmorskan behövde sticka mig för att få blod ur armen: 2 (success!)
Annars bokade vi in tider för föräldrakurser. De börjar den 20 januari. Då ska man liksom lära sig vara förälder är det tänkt.

Slutrapporterat, men jag tänkte bjuda på ett par barncitat jag fick från min moster i morse. Det är såna här ord som gör att jag verkligen vill ha barn.

Mamma säger att jag är svartsjuk på Simon, men det är inte sant.
Det är bara helt vanligt hat.
Ingrid, 8 år

Jag kanske ska bli bög, för jag tycker inte så mycket om flickor.
Henrik, 8 år

Det är väldigt många som vill avliva hela kungahuset.
Marie, 8 år

På många sätt liknar politiker vanliga människor. Det är för att man inte ska genomskåda dem.
Hilde, 10 år

16 december 2008

Reality check

Jag surfade runt lite på ticnet.se för att se vilka roliga spelningar nästa år bjuder på. Plötsligt såg jag att A Camp spelar här i Göteborg och det var ju passande eftersom jag nyss såg dem på tv då Nina Persson snattrade på svt. Det lät riktigt bra och jag gillade ju A Camp sist.

Bara ett problem. Spelningen är 3 april. Beräknad förlossning: 2 april. Jag kan inte direkt boka några biljetter. Och inte bara det, det lär ju inte bli många spelningar alls under 2009. Eller de närmaste åren.

Verkligheten är plötsligt mycket verkligare.

Dubbel-duffeln

Nämnde jag förut att jag inte kan ha min jacka längre? Den gröna fina jag köpte i New York för länge sedan. Jag visste att det var på gång men så plötsligt en kväll när jag skulle gå hem från jobbet var det som att klämmas in i en tvångströja. Jag hade på känn att det någonstans bland flyttlådorna låg en oversized duffel som jag i gymnasiet bytte till mig med min mamma mot en ful svart jacka med fuskpäls. Sagt och gjort, duffeln hittades och den passar jättebra. Visst, jag ser ut som ett grått vandrande kassaskåp men jag är varm och kan knäppa alla knappar (i alla fall någon månad till).

Jag berättade om duffeln för mamma och hon trodde inte sina öron. Den gamla! Den köpte hon när min bror låg i magen vintern -84/85!

Inte trodde jag att den var så gammal, i så fint skick som den är. Och så passande att den nu knäpps över ännu en bebismage!

13 december 2008

Det första stora bebisinköpet

I bröllopspresent fick vi bland annat presentkort på IKEA och idag var vi där och köpte bebissaker. Spjälsäng, skötbord, bokhylla, spjälskydd, madrass och bäddmadrass, påslakanset 1, påslakanset 2, kudde, täcke, tvättlappar och lite annat. Paketen står inne i bebis-/ouppackade-lådor-rummet och lockar. I vår ska de packas upp och monteras. Jag längtar efter att bädda en liten spjälsäng!!

12 december 2008

Dagens sorgliga

Bettie Page har avlidit, 85 år gammal. Jag skulle kunna skriva ett jättelångt inlägg om allt jag älskade med henne och vad hon åstadkom men jag är på jobbet - och där ska man jobba. Läs mer om den sorgliga nyheten här.

Vecka 25 - mild chock

Alltså. 25 veckor, det kan jag kanske gå med på, möjligtvis kan jag också till en viss del greppa att det bara är ungefär 15 veckor kvar tills bebisen förväntas komma. Men att jag nu är i 7:e månaden, det är helt obegripligt! 7:e månaden, det låter ju fullkomligt hög-gravidt! Visserligen är det första dagen i 7:e månaden och jag kommer att vara här i en hel månad... men ändå! Det är lika svårt att begripa som att bebisen väger nästan 700 gram!

-------------------------

Du är på dag 169 av 280. (60,4%).
Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 2 apr 2009
Du har 111 dagar kvar till förlossning.

Kroppen:
Placeringen av livmodern är vid denna tidpungt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

-------------------------

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunt och ömtåligt skinn och utan större mängder underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

-------------------------

  • The structures of the spine begin to form -- joints, ligaments and rings. These will protect the all important spinal cord which serves as the information transmitter for your child's body.
  • Blood vessels of the lungs develop.
  • Your baby's nostrils begin to open. There is a study out of Belfast that suggests babies at this stage have the capability of scent preferences!
  • The nerves around the mouth and lip area are showing more sensitivity now. When baby is rooting for food later on, these will be valuable!
  • His swallowing reflexes are developing.
  • Dexterity is improving. Your baby can make a fist and would clasp objects placed in palm.
  • Your child has now obtained an approximate length of 13.6 inches (34.6cm) and weighs 1.46 pound (660gm).

10 december 2008

En magrapport men mest om att byta synvinkel

Igår gick jag på vattenjympan med min nya känguru-inställning. Det gav verkligen avkastning för istället för att titta på allt som var fint på andra och fult på mig så försökte jag ha en lite mer öppen inställning.

Det första jag lade märke till var två gravidisar som stod vid vågen. Båda hade jättejättejättegropiga och tjocka lår. Inget fel med det givetvis, jag är förtjust i kurviga kroppar och breda höfter, men jag insåg plötsligt att mina lår inte alls är lika gropiga eller ens tjocka (i proportion till resten)! För att vara en tjockis har jag rätt bra ben, kobenta som de är. Sladdriga och gropiga men det kunde helt klart se sämre ut. Klart som fan att de inte ser granna ut om man jämför dem med de smala och smärta flickorna i simhallen men jämfört med de här två helt vanliga gravidisarna är de helt ok.

Det andra jag såg var att en av kvinnorna i gruppen hade ett sånt där foglossningsbälte på sig under kläderna. Stackars henne, hon måste ha jätteont. Jag klagar över min foglossning men jag klarar mig i alla fall hittills helt utan hjälpmedel eller ens smärtstillande. Min kropp klarar foglossningen ganska bra så här långt och det är jag glad över.

Det tredje som fångade mitt öga var att minst två av badankorna också hade stora svällande preggo-bröst som hotade att hoppa ur badkläderna under övningarna. Det gjorde mig lite mer bekväm med mina egna som jag egentligen är lite stolt över.

Till och med interaktionsövningarna som jag avskyr (para ihop sig två och två, byta partner när musiken tystnar och liknande skolgymnastiska fasor) var ganska roliga och inte en enda blivande mamma kräktes över att behöva vara armkrok med mig.

Jag sträckte mig till och med så långt att jag pratade med en av ankorna i omklädningsrummet efteråt. Vi var klara ungefär samtidigt (efter att jag råkat sno hennes dusch men lämnade tillbaka den) och hon väntade lite på mig vid dörren så vi kunde gå ut tillsammans. Hennes bebis kommer i mars.

Tack Linda. Du gjorde så mycket större skillnad med din känguru-synvinkel än du nog trodde!

Jag fick för övrigt en annan sån där synvinkeljustering imorse. Ibland är det nyttigt att tänka tillbaka på hur livet såg ut när det var sämre än det är nu. Vid spårvagnshållplatsen stod det en kvinna bredvid mig och kräktes i buskarna. Jag vet hur det känns. Jag ville gå fram till henne och hålla hennes hår och tala om att det går över. Jag må ha foglossing, hemorrojder och känna mig tung och stor - men jag kräks inte längre (förutom ca varannan gång jag borstar tänderna). Och det är jag väldigt tacksam för!

Och så till magrapporten. Idag känns den inte riktigt lika utspänd som igår. Jag tror att bebisen går in i olika växtfaser och att livmodern då inte riktigt hänger med utan behöver en dag på sig att tänjas. Det är så det känns i alla fall. Det är som att ha en badboll i magen (en badboll fylld med vatten och bebis), och vissa dagar blåser någon in lite extra luft genom ventilen, så att bollen blir extra hård och studsig. Sedan pyser lite luft ut under natten och man vaknar med en lite mindre spänd boll i magen. Förstår ni känslan?

09 december 2008

Tack Linda!

Det känns helt klart bättre att tänka på magen som en kängurumage. Som ett bebishus. Jag menar, formad som ett B eller en halv jordglob - min bebismage är den bästa bebismagen för min bebis. Right?

Idag kan jag rapportera att bebishuset har byggts ut. Jag känner mig så stor och tung! Magen är helt utspänd och det märks att bebisen är inne i en växtperiod. Jag är det i alla fall.

08 december 2008

750 ml

är lika mycket som 75 cl, eller 7,5 dl eller 0,75 l.

Det är också lika mycket vatten som finns inuti bebismagen nu. Fattar ni? Drick 0,75 l valfri vätska av okolsyrad typ och känn efter. Är det inte jäkligt mycket? 750 ml vatten och 600 g bebis... lite navelsträng och jag vet inte riktigt hur många gram moderkaka. Det blir rätt mycket ändå. Lägg till runt 20-30% extra blod och två kupstorlekar större bröst så har ni min gravidkropp i ett nötskal. Eller en fyrkantig hängmage formad som ett B. Om ni hänger med.

06 december 2008

Vecka 24

Pyret i magen har nu blivit 23 veckor, vilket betyder att jag nu är i 24:e veckan. Det mest spännande just nu är att bebisen från och med nu har en chans att överleva om den bestämde sig för att komma ut. Den skulle såklart få olika problem men det finns en chans för överlevnad i alla fall. Som tur är visar bebis inga tecken på att inte trivas... han/hon lever runt som sjutton natt och dag.

-----------------------------------------

Du är på dag 163 av 280. (58,2%).
Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 1 full dag (v23+1).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 2 apr 2009
Du har 117 dagar kvar till förlossning.

Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför. Den sväljer fostervatten, men kommer förmodligen inte att bajsa förrän den är född. Om din bebis skulle födas så här tidigt, skulle den ha goda utsikter att klara sig (ca 85%) förutsatt att den fick rätt vård. Medicinska och teknologiska framgångar har medfört att 24 veckors bebisar kan fortsätta utvecklas tillfredsställande utanför livmodern om de föds för tidigt.

  • Bring on the bulk! Baby gains about 6 ounces this week. The weight is in muscle, bone mass and organs. His body begins to fill out with his appearance increasingly becoming more like a newborn.
  • Taste buds begin to form. If mom drinks something strange or bitter, baby may be observed showing his distaste.
  • Little creases have appeared on his palms. The muscular coordination of his hands has improved as he sucks his thumb.
  • His lungs are developing "branches" of the respiratory "tree" and cells that produce surfactant, a substance that helps the air sacs inflate easily.
  • This week your baby is officially considered viable

04 december 2008

Det dåliga humöret är över för nu, men otur har jag.

Nu ska jag gå och köpa en ny handväska och en ny plånbok. Den första spillde jag lingonsylt i i morse och den andra gick sönder i samma veva. Dessutom behöver jag köpa något slags kroppssmör eller nåt för huden på magen och nedre delen av ryggen har börjat klia... det tyder på att den börjar stretcha ut sig tror jag. Inte tror jag att smörjning av huden gör att jag slipper stretch marks men det slutar förhoppningsvis klia.

02 december 2008

En kväll med massa i-landsbekymmer att vara ledsen över men också bra saker som trots allt borde lysa upp mörkret lite

Barnen i Afrika har ingen mat och alla i USA har haft George Bush som president i åtta år. Det finns människor som blir mördade och män/fruar som blir slagna varje dag. Jag vet att det finns människor som det är synd om i världen. Mer synd om än mig till och med, men jag har faktiskt halsbränna och det gör jävligt ont ska jag tala om. Det är dessutom typ femte dagen i rad och jag börjar bli lite trött på att vara en vandrande behållare batterisyra varje kväll. Inte kommer det att bli det minsta bättre heller förrän tidigast när kycklingen i magen behagar visa sig.

Dessutom har jag ont i ljumskarna och ryggen av foglossning. Jag går som en anka och måste kissa minst en gång extra varje natt. En annan trevlig graviditetsåkomma är att mina tarmar helt stannat upp och självdött. Jag som bajsade regelbundet som en klocka varje morgon måste nu ibland vänta flera dagar innan de klämmer ut något hårt och kämpigt. Det har lett till att berörd kroppsöppning glömt bort sin funktion och gör allt den kan för att täppa till och göra det smärtsamt och till och med blodigt ibland. Jävla kropp.

Till råga på allt är semestern precis slut och jag måste gå upp tidigt och gå till jobbet efter att ha myst med nyblivna mannen på ett hotellrum.

Förutom det är lägenheten det värsta sjöslaget jag någonsin sett och den måste på något sätt vara presentabel när svärföräldrarna kommer hit vid lucia. "På något sätt" betyder att jag får fixa det i helgen. Så är det bara, eftersom mannen ska ha lillpojken hemma hos farmor och farfar. Det brukar vara, om inte helt ok så i alla fall genomförbart i vanliga fall, men nu är jag ju en trött anka med foglossning och halsbränna som inte får bära eller klättra. Försök packa upp flyttkartonger och få iordning då alldeles själv om du kan. Ja, och om du är en sån där hurtig typ som kan vara tredubbelt gravid och fortfarande mata grisarna och skörda åkern så kan du hålla käften.

Jag kanske skulle kunna vara lite mindre grinig och bara ta itu med saker men det orkar jag inte. Jag är trött som en jävla maratonlöpare efter ett lopp varenda kväll när jag kommer hem och orkar inte ens hålla uppe hushållet och laga mat och diska osv.

Idag har jag dessutom varit på gravidvattenjympa, och det är ju roligt egentligen förutom att jag fick kramp i vaden flera gånger, men idag lyckades jag ändå blir lite ledsen. Det var tre veckor sedan jag såg de andra blivande mammorna sist och deras magar var jättemycket större! Alldeles runda och utstående som värsta... gravidmagarna! Det är bara jag som är tjock och dallrig i gruppen och om vi alla ställde oss på en rad skulle man aldrig gissa att jag också var en sån där blivande mamma. Min mage är inte ett dugg rund och gravidig. Den är bara tjock och fyrkantig som en hängande fyrkantig låda på magen. Det är jag verkligen jätteledsen över varje dag och vill bara att den ska se ut som andra runda bebismagar. Min stackars man får höra mig klaga över det hela tiden. Hur som helst. Jag umgås ju inte med några andra preggos och slipper därför jämföra mig med dem så mycket, förutom nu... Och det är inte alls roligt.

Tröttheten och slappheten, bröllopsstressen och flytten har dessutom gjort att vi ligger hopplöst efter med tvätten och jag har typ samma kläder på mig varje dag, med undantag för underkläder såklart - jag har fått köpa nya när de tagit slut. Alltså blev jag på tok för besviken för att anses normal när mannen inte hämtat mina Tradera-inköpta jeans på posten. Vad ska jag nu ha på mig imorgon?

Det finns tusen saker till att gnälla om, som att jag inte kan installera Adobe Suiten på den här bärbara lilla Linux-användande datorn, men jag orkar inte ens komma på mer nu. Istället kan jag ju lista det som faktiskt är ganska oslagbart just nu... för livet är ju trots allt rätt gött för tillfället.

Jag har jättemycket garn, färdigstickade saker som ska blockas och flera påbörjade alster. Jag är nygift med världens bästa man som just nu lagar magsyrevänliga fiskbullar åt sin klagande fru. Jag har världens bästa vänner som jag älskar mer än merino-ull, både de nya och de från förr. Inne i min fula mage växer en liten stark krabat som verkar vara av den liviga sorten, vi serveras riktiga praktsparkar flera gånger om dagen. Jag ska alldeles snart se en inspelad handbollsmatch på tv. När jag kom hem idag möttes jag av min man i hallen, han var naken. (Jag orkade inte ta tillvara på tillfället men spelade upp mycket snusk i huvudet). Brooklyn-salladen från Deli-stället under Aldardos är fortfarande obscent god och jag får äta den imorgon igen. Jag sitter under täcket i soffan och nu ropas att maten är klar. Jag har tur ändå, det har jag.